题目内容

Do you know Seoul (首尔)? It is a popular place among people, especial among young men and women. Seoul is the capital of South Korea. It is the home of more than 10 million people. They love their home very much. In their mind, Seoul is the most beautiful city in the world.

Seoul is a good place for shopping. There are lots of shopping malls in Seoul. Many young women like to visit it because they can buy lots of good things.

Seoul is a fun place to visit. There are large parks, palaces, museums and shopping malls. Near Seoul, there are beautiful natural places, like forests, rivers and mountains. On weekends, many people go there and have a good time.

Seoul is a business center. Most Korean companies have offices in the city. Some foreign companies have offices in Seoul, too.

So it is a great city to live in or visit. It welcomes tourists from all over the world.

根据短文内容,判断下列句子的正(T)、误(F)。

1.Seoul has a population (人口) of more than 100 million people.

2.If you like shopping, you may want to visit Seoul.

3.There aren't any museums in Seoul.

4.There are some forests, rivers and mountains near Seoul.

5.No foreign companies have their offices in Seoul.

1.F

2.T

3.F

4.T

5.F

【解析】

试题分析:这篇短文中作者给我们介绍了首尔这座城市。首尔的韩国的首都,是一个很受人们,尤其是年轻人们欢迎的地方。首尔有很多公园、博物馆和购物中心,附近还有森林、河流和山脉,它也是一座商业中心。在这里参观是非常有趣的。

1.根据短文第一段中It is the home of more than 10 million people.可知,首尔有1千万人,而不是这里所说的一亿,故这句话是错误的。

2.根据短文第二段中Seoul is a good place for shopping.可知,首尔是一个购物的好地方,因此如果你喜欢购物吗,你可以去那里,故这句话是正确的。

3.根据短文第三段中Seoul is a fun place to visit. There are large parks, palaces, museums and shopping malls.可知,首尔有很多公园、宫殿、博物馆和购物中心,由此可知这句话说首尔没有博物馆是错误的。

4.根据短文第三段中Near Seoul, there are beautiful natural places, like forests, rivers and mountains.可知,在首尔附近,有很多自然场地,如森林、河流和山。由此可知这句话是正确的。

5.根据短文第四段中Some foreign companies have offices in Seoul, too.可知,一些国外的公司在首尔也有办公室,由此可知这句话是错误的。

考点:地理类短文阅读。

考点分析: 考点1:政治经济文化类

政治经济文化类阅读理解:

    阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。

阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。

试题属性
  • 题型:
  • 难度:
  • 考核:
  • 年级:
练习册系列答案
相关题目

One day an American called Simon went to London to visit his friend, Rick. Rick told him that his flat was on the first floor. When he arrived, Simon went straight to the first floor of the building. But he was told that there was no Rick on that floor. Do you know why?

In fact, the British call the first floor of a building the ground floor. The floor above the ground floor is the first floor, while Americans would call it the second floor.

The story shows that there are a few culture differences between Britain and America, though the British and Americans both speak English.

The British usually hide their feelings. They seldom start a conversation with strangers. For example, on the train the British often spend their time reading newspapers or books. But Americans are quite different. They’re more active and easier to talk with.

The British and Americans may use different terms for many things. The British usually use “football”, “eraser” and “mail” while Americans prefer to use “soccer”, “rubber” and “post”.

1. Simon went to London to __________.

A. spend his holiday B.visit his friend

C. study English D. have a meeting

2.According to the passage, the British usually spend their time _____ on the train.

A. talking B.playing cards

C.singing and dancing D.doing some reading

3.What does the underlined word “term” mean in Chinese in the passage?

A. 用语 B. 学期 C.会议 D. 成果

4.What’s the best title for the passage?

A.Hiding the feeling

B. Simon’s funny story

C.Information abroad.

D. Differences in British and American culture

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网